Hoeveelheden gereinigde grond blijven dalen in Vlaanderen 08-07-2013

Ook in 2012 heeft Vlaanderen de negatieve trend niet kunnen keren en hebben de grondreinigingsbedrijven minder gronden kunnen reinigen.
In totaal ging het om iets meer dan 800.000 ton grond ofwel 4% minder dan in 2011 toen er nog meer dan 830.000 ton werd gereinigd. De helft van deze gronden werden biologisch gereinigd waarbij door het beluchten van de grond natuurlijke organismen de verontreiniging afbraken. Zo'n 41% kreeg een fysico-chemische reiniging waarbij de grond werd behandeld op een mechanische manier (natte wassing en scheiden). Ten slotte moest zo'n 9% thermisch gereinigd worden. FEBEM moet dan ook jammer genoeg vaststellen dat van de Vlaamse doelstellingen om meer gronden te saneren en op die manier ook de jonge industriële sector van de grondreinigers verder te ontwikkelen weinig in huis komt.
Er is dringend nood aan een verdere aanscherping van het beleid zodat de verontreinigde gronden in Vlaanderen terug aan een hoger tempo worden gesaneerd. Hiermee ontstaan er gereinigde percelen die kunnen dienen voor de verdere ontwikkeling van bedrijven, woningen of andere bestemmingen. Ruimte waar Vlaanderen duidelijk nood aan heeft.
De grondreinigingssector zit gelukkig ondertussen zelf niet stil en probeert meer en meer afvalstoffen te reinigen via hun installaties (bepaalde zanden en andere soortgelijke afvalstoffen). In 2012 werd zo meer dan 222.000 ton afval gereinigd wat bijna 30% meer is dan de 175.000 ton uit 2011.
FEBEM vertegenwoordigt de privaatrechtelijke milieubedrijven in dit land, waaronder alle bedrijven met eigen grondreinigingscentra in Vlaanderen. Meer info bij werner.annaert@febem-fege.be .

Tags